Te / kaffe og delikatesser
Lidt nørderi om te..
Jeg er selv en ivrig tedrikker og du vil derfor også finde lækker te af god kvalitet, til meget fine priser. Jeg køber små portioner hjem, så teen altid er frisk.
Camellia Sinensis
Det meste te, der drikkes i verden, kommer fra den samme plante, Camellia Sinensis. Variationerne af hvid te, grøn te, sort te og oolong te er alle baseret på graden af fermentering og forarbejdning.
Grøn te
Grøn te er den ugærede eller den næstmindst forarbejdede form, og en stor del af verdens grønne te kommer fra Kina. Kun hvid te gennemgår mindre forarbejdning, men dyrkes ikke længe nok til at udvikle nogle af de kraftfulde forbindelser som findes i grøn te.
Sundhedsfordele ved grøn te:
Grøn te indeholder naturligt catechiner – en særlig type flavonoid (fra polyfenoler) eller plantebaseret næringsstof, som indeholder kraftige antioxidanter. Catechiner udgør det meste af den faste del af bladet af grøn te og er drivkraften bag mange af de sundhedsfordele, der er forbundet med grøn te.
Grøn te indeholder fire hoved-catechiner, hvoraf den mest fremtrædende er EGCG.
EGCG i grøn te har vist sig at spille en vigtig rolle i forbindelse med at reducere celleskader og vækst af potentielt skadelige celler, der kan opstå som følge af oxidation eller andre typer af celleskader.
Nogle forskere mener, at grøn te kan forbedre blodgennemstrømningen og dermed i nogen grad forebygge herte-kar sygdomme.
Da grøn te indeholder antioxidanter, som har en anti inflammatorisk virkning, kan dette være godt for behandling/ lindring af forskellige ledsmerter, hudlidelser mv, som påvirkes af inflammation.
Mens hjerte-kar-sygdomme ofte er forbundet med inflammation, er der mange andre tilstande som f.eks. ledsmerter og hudlidelser, der påvirkes af inflammation.
Den stærke antioxidanteffekt i forbindelse med antiinflammatoriske egenskaber giver grøn te masser af løfter for dem, der kæmper med disse typer af helbredstilstande.
Grøn te har vist sig at hjælpe med at bekæmpe bakterier og potentielt forhindre infektion.
Det er blevet forbundet med at stoppe bakterier på et cellulært niveau samt virus og svampe.
Forebyggelse af infektioner er en vigtig måde at holde sig sund på. Dette kan også være grunden til, at grøn te kan hjælpe med at forebygge dårlig ånde.
Mens folk i hundredvis af år har troet, at grøn te er til stor gavn for os, er der nu videnskabelig dokumentation for det.
Med grøn te kan du få det samme boost af koffein, som du søger fra kaffe eller andre koffeinholdige drikkevarer, men du får endnu mere ro i sindet i visheden om, at du indtager en antioxidantfyldt drik, der styrker både din energi og dit helbred.
Eksempler på grønne teer er: gunpowder, lung ching, sencha, gyokuro, matcha og chun mee.
Grøn te tåler max 80 grader varmt vand.
Sort te
Den sorte te blev opdaget ved et tilfælde da en ladning grøn te fra Kina begyndte at gære under hjemtransporten med skib til Europa. Den sorte te viste sig hurtigt at passe bedre til europæernes smag, end den grønne te. De mest kendte sorte teer kommer fra Indien og Kina, men der dyrkes også sort te i Rusland, Afrika og i Indonesien.
Istedet for at dampe, eller riste teen lige efter plukningen, breder man bladene ud i lune og fugtige omgivelser indtil de bliver bløde og vandindholdet reduceres. De bløde blade rulles og knuges herefter, enten ved håndkraft, eller maskinelt. Under denne behandling blandes de endnu aktive enzymer i bladene med luften og sætter en gæring i gang. Under rulningen afgøres teens færdige udseende og smag. Bladene tørres til sidst i ovne, eller på riste i solen for at standse gæringen og teen er nu klar til igen at blive sorteret i forskellige kvaliteter med forskellige egenskaber.
Sorte teer har en helt anden smag end de grønne teer og er mere taknemmelige overfor en dråbe mælk. De fineste sorte teer er dog så sarte og elegante at man bør undlade mælken for at få det fulde udbytte af teen.
Eksempler på sorte teer er: darjeeling, ceylon, keemun, yunnan, assam og panyong.
Sort te tåler 100grader varmt vand.
Oolong te
Oolong teer er ikke så kendte herhjemme, hvilket er synd, for de er typisk meget bløde og behagelige, bliver aldrig bitre og indeholder knap så meget koffein.
Teerne er halvfermenterede, hvilket betyder at de befinder sig et sted imellem grøn og sort te, hvor der ganske vist er sat en gæring igang, men hvor den stoppes inden bladenes karakter ændres alt for meget. Oolong teer rulles sjældent helt, så det er ofte muligt at fornemme strukturen af de hele te-blade under brygningen.
Eksempler på Oolong teer er: formosa choice, fine champagne og red stem.
Oolong tåler 90grader varmt vand.
Aromatiseret te
I tidernes morgen fandt opfindsomme købmænd på at spæde den dyre te op med andre planter, blomster og krydderier. Det var starten på den trend, der i dag kommer til udtryk i opfindsomme teblandinger, tilsat mere eller mindre naturlige smagsstoffer og olier, samt frugtstykker, blomsterblade m.v.
Gode aromatiserede teer understøtter teens smag, dufter dejligt og er smukke at se på. Det er nok den slags te de fleste kender.
Jasminte er én af Kinas klassiske aromateer. For at opnå den allerbedste kvalitet, laves teen ved at lægge friske jasminblomster sammen med teen, hvorved teen optager duften og smagen fra blomsterne. Mange der i dag sætter pris på de mest sarte og mest eksklusive rene teer, havde deres første oplevelser med aromateerne og har sidenhen bevæget sig dybere ind i de rene teers verden.
Eksempler på aromateer er: Earl Grey, mangote, jasminte, kvædete, rabarberte.
Tisanes/frugtte
Det smuktklingende franske ord “tisanes” dækker over teer, der ikke består af te, men af frugt- og plantestykker. Tyrkerne har deres æblete og i Mellemøsten er mynteteen ofte rene mynteblade og kan derfor regnes med i denne gruppe. Ingefær-lemon er et populært valg i disse år.
Andre teer i denne gruppe er Maté fra Brasilien, Rooibos og Honeybush fra Sydafrika og Lapacho fra Peru.
Mange af disse “teer” er velegnede til iste, både med og uden sukker.
Urtete
Urteteer består af tørrede urter, krydderier og blomster.
Eksempler på urte-teer er kamillete, myntete og vores egen ”Sweet Apple”.
Mange af disse teer er også gode kolde, evt som iste.
Holdbarhed og opbevaring
Te har umiddelbart en holdbarhed på op til 2 år efter plukningen, men den er bedst så frisk som muligt. En first flush darjeeling som høstes i april, er således allerbedst de efterfølgende 3-4 måneder. Teen er dog stadig attraktiv helt indtil næste høst kommer i hus. Generelt kan man sige, at te høstet indenfor 6-8 måneder er et fint niveau, som de fleste tehandlere bør leve op til.
Gårdens Kram får te hjem i små poser, så det aldrig er gammel te du køber og duft & smag bevares bedst muligt.
Teens, og mange andre nydelsesmidlers, værste fjende er ilt. Ilten ændrer produktets smag, duft og udeseende drastisk. Derfor handler det i bund og grund om at holde ilten væk. Din te holder sig bedst i krukker, glas, eller dåser med tætsluttende låg. Der må helst heller ikke komme for meget lys til teen, da det hurtigt kan ændre farven på bladene.
Da de fleste dog køber te i mindre mængder (250-500g) og drikker det rimeligt hurtigt er almindelige tedåser ganske udemærkede. Du vinder dog lidt ved ikke at hælde teen over, men opbevare den i posen inde i dåsen.
Du skal give tebladene plads
Det behøver ikke være en videnskab at brygge den bedste te, bare du er bevidst om få ting, som kan give dig en skøn te oplevelse eller det modsatte…
Hvis tebladene bliver klemt sammen i en lille si, eller filter, kommer vandet ikke nok til bladene og får derfor ikke trukket nok smag ud.
Det allerbedste er at komme tebladene direkte i kanden. Forskellige former for stempelkander til te muliggør dette, uden at teen trækker videre efter endt brygning. Hvad du end bruger af tesier eller filtre, er det vigtigt, at de er så store, at den te du skal bruge, kun fylder mindre end halvdelen af rummet. Køb hellere en si, eller et filter, der er for stort, end et der er for lille.
Vandet
Vandet er en vigtig faktor for succes. Hvis vandet ikke smager godt – kommer teen heller ikke til det. Heldigvis er vi i det meste af landet velsignede med glimrende drikkevand, men husk at bruge frisk vand fra den kolde hane. Lad vandet løbe lidt før du tapper det i kedlen. Det sikrer at du ikke bruger vand der har stået i rørene og mistet ilt.
Forskellige teer kræver forskellige vandtemperaturer. De fleste sorte teer trækker glimrende i vand, der lige har været oppe at koge, mens mange grønne teer og Oolong teer helst skal brygges ved 80-90 grader. Det svarer til at man lader kedlen stå med åbent låg et par minutter efter det har kogt. Japanske teer og hvid te, har det bedst omkring 65-75 grader, Kinesiske grønne omkring 80 grader og de fleste Oolong teer omkring 90 grader.
Du kan prøve dig frem med et termometer og efterhånden, vil du både kunne se og høre, når vandet er klart.
Dosering
Til de fleste almindelige teer er tommelfingerreglen, at man skal bruge 2-3 g per kop (1,5-2 dl.) – 12-13 g til en kande (1 liter). Det svarer ca. til en tesekefuld per kop. Husk dog at nogle teer kan være meget storbladede og fylde meget i forhold til deres vægt. Pai Mu Tan (hvid te) er for eksempel så storbladet og let at der skal en god spiseskefuld per kop til at få den rette smag frem. Mange har en tendens til at dosere for lidt te og så kompensere ved at forlænge trækketiden. Herved opnås desværre ofte en bitter og groftsmagende te uden alle de fine og dybe smagsnuancer, der måske gemte sig i den, hvis man blot doserede den rigtigt.
Trækketid
Trækketiden afhænger af bladenes forarbejdning og størrelse. Generelt skal grønne teer trække mellem 2 og 4 min, sorte teer mellem 3 og 6 minutter, Oolong teer mellem 4 og 8 minutter. Bitterhed er en nødvendig del af smagen i mange teer, men den skal aldrig være ubehagelig og pågående. Hvis du synes din te bliver for bitter, kan du forsøge at mindske trækketiden, eller brygge med en lavere vandtemperatur end du plejer. Bliver teen for tynd kan du sætte mængden lidt op. Vi angiver altid en vejledende bryggetid udenpå poserne.
Prøv dig frem og du vil blive overrasket over forandringerne. Husk dog at det er din egen smag der tæller!